VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

f45478d1-401b-4b8b-9af8-3dcc6bcbb2e3

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Wat betekenen de nieuwe coronamaatregelen voor het werk voor de groene sector?

do 21 jan 2021

​Tijdens de persconferentie op 20 januari zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd. Er komt hoogstwaarschijnlijk een avondklok en per direct is het maximum aantal privé-gasten teruggebracht naar 1 persoon per huishouden per dag. Deze maatregelen leiden vooralsnog NIET tot aanpassing van het huidige protocol 'Samen veilig doorwerken' voor de bouw-, techniek- en groensector. We mogen dan ook blijven doorwerken, ook tijdens de avondklok. Uiteraard blijft het van groot belang dat we dit veilig doen.​

Avondklok
De Tweede Kamer moet nog instemmen met de avondklok. De verwachting is dat deze dan op z'n vroegst zaterdag 23 januari ingaat en duurt tot 10 februari 04.30 uur.​

Alle vormen van werk vallen onder de uitzondering, dus niet alleen het werk in vitale processen. We kunnen blijven doorwerken tijdens de avondklok, de werkgever beslist in overleg met de opdrachtgever of dit ook nodig is. Let wel: houd je aan het protocol en in aanvulling hierop reis je met de twee benodigde verklaringen.

Wie naar (of voor) het werk reist tijdens de avondklok, heeft twee verklaringen nodig:

  • een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijv. werkkleding is niet voldoende.
  • een 'Eigen verklaring avondklok' vult de werknemer zelf in. Deze moet de werknemer iedere (werk)dag dan zelf updaten en bij zich hebben. De verwachting is dat dit ook online kan.

Uitzondering voor groepsgrootte op de werkvloer
Als het voor het uitvoeren van het werk het noodzakelijk is om met meer dan 1 persoon aanwezig te zijn in een huishouden, dan is dit toegestaan op basis van de uitzondering die de Rijksoverheid voor groepsverbanden maakt. Kijk voor de volledige toelichting op de website van de Rijksoverheid. Klik vervolgens op 'Alles in groepsverband: maximaal 2 personen' en ga naar 'Uitzonderingen op de regels voor groepsvorming'.

Reizen en quarantaine
Vanaf zaterdag 23 januari is er een aanvulling op de verplichte negatieve PCR-test voor wie reist naar Nederland. Men dient dan ook voor vertrek een sneltest te ondergaan die negatief moet zijn. 

De quarantaineperiode van tien dagen geldt voor mensen die naar Nederland reizen. Grenswerkers zijn tot nu toe uitgezonderd van deze maatregel. Of deze verstrenging ook gevolgen heeft voor grenswerkers is nu nog niet bekend.

Alleen zo krijgen we corona onder controle
Het is van groot belang dat we ons blijven houden aan de maatregelen. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor werkgevers en werknemers. Houd dus altijd minimaal 1,5 meter afstand en werk thuis, tenzij het echt niet anders kan!

Bekijk ook de FAQ-pagina met alle vragen én antwoorden rondom corona en veilig doorwerken.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
 
T 085 330 77 00
E info@vhg.org